Zdrowego odżywiania się nie można sobie wyobrazić bez soków owocowych. Świeżo wyciśnięte soki owocowe zwiększają nasz poziom energii, poprawiają metabolizm, rozpoczynają proces regeneracji i odmłodzenia. Soki owocowe pomagają radzić sobie z hipowitaminozą, rekompensują niedostateczne odżywianie. To soki pomagają organizmowi oczyścić się z toksyn.

Przydatne dla organizmu ludzkiego soki owocowe

Sok winogronowy jest przydatny nie tyle ze względu na witaminy, ile ze względu na zawarte w nim sole mineralne, a zwłaszcza bogaty jest w sole żelaza. Sok winogronowy normalizuje przemianę materii, jest skuteczny w przypadku zapalenia żołądka, niedokrwistości i wysokiego ciśnienia krwi, pomaga zachować zdrową cerę, radzi sobie z nerwicą. Sok winogronowy przywraca zaburzony układ nerwowy. Ma korzystny wpływ na nerki i wątrobę, oczyszczając je z toksyn. Ponadto, sok winogronowy filtruje krew znacznie zmniejsza zawartość cholesterolu.

    • Sok ananasowy zawiera enzym bromelainowy, który jest znany z właściwości przeciwzapalnych, przeciwobrzękowych, a także ze zdolności do naturalnego spalania tłuszczu i odmładzania organizmu. Dlatego sok ananasowy jest aktywnie wykorzystywany w diecie. Jest zalecany, jako lek na ból gardła.
    • Soki brzoskwiniowe i morelowe wzmacniają mięsień sercowy. Regularne ich stosowanie może trwale złagodzić arytmie serca. Sok z brzoskwini jest również użyteczny w przypadku niedokrwistości, działa uspokajająco na żołądek podczas zaostrzenia zapalenia żołądka i innych chorób.
    • Sok jabłkowy wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i stymuluje aktywność umysłową, usuwa metale ciężkie, a nawet radionuklidy (izotopy promieniotwórcze) z organizmu. Sok jabłkowy zawiera pektyny, a także dużą ilość kwasów, które przyczyniają się do lepszego trawienia pokarmu.
    • Sok z granatów zawiera witaminy B1, B2 i P, których aktywność wpływa na obniżenie wrażliwości naczyń włosowatych. Sok z granatów jest niezbędny w walce z nowotworami złośliwymi, miażdżycą, chorobami żołądka, a także w leczeniu pacjentów, którzy otrzymali dużą dawkę promieniowania. Ze względu na zawartość związków polifenolowych i garbników sok z granatów stosuje się w medycynie ludowej, jako środek antyseptyczny. Sok z granatów jest bardzo użyteczny, jako środek wzmacniający, przywracający sprawność organizmu po chorobie, operacji, pomaga w leczeniu anemii.

  • Sok z wiśni poprawia procesy metaboliczne, wzmacnia organizm, poprawia apetyt. Kwas foliowy i żelazo zawarte w soku wiśniowym są przydatne w niedokrwistości, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Sok z wiśni zawiera bioflawonoidy odżywcze, znane, jako witamina P, wzmacnia odporność i normalizuje ciśnienie krwi. Witamina P wspomaga gojenie się ran, przyspiesza regenerację po urazach. Osobliwość soku wiśniowego w jego wyraźnym działaniu przeciwzapalnym: zawarte w nim substancje są skuteczne w zapaleniu stawów i działają szybciej niż zwykła aspiryna. Sok wiśniowy jest dobry dla serca, aktywnie wpływa na krew i procesy trawienne w ciele.
  • Sok z gruszki jest zalecany dla osób cierpiących na choroby krążenia i mających problemy z nerkami. Sok z gruszki jest stosowany, jako środek moczopędny, ale ma również działanie antybakteryjne.
  • Sok z śliwek ma nie tylko wyraźny smak, ale także właściwości lecznicze. Promuje wydalanie cholesterolu, jest zalecany przy miażdżycy. Sok ze śliwki jest użyteczny przy zapaleniu żołądka, nadciśnieniu, chorobach pęcherzyka żółciowego i nerek, ponieważ zawarty w nim potas wspomaga wydalanie wody i soli z organizmu.
  • Sok żurawinowy jest aktywnie stosowany w leczeniu zapalenia żołądka o niskiej kwasowości i zapaleniu trzustki. Zapobiega również powstawaniu kamieni nerkowych, ma pozytywny wpływ na choroby dróg moczowych i wątroby, reumatyzm, ma właściwości przeciwgorączkowe. Doskonale gasi pragnienie i poprawia apetyt.
  • Sok z cytryny jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie. Jest zalecany osobom z hipowitaminozą C i B, chorobami przewodu pokarmowego, kamicą nerkową, reumatyzmem, zapaleniem korzeni, hemoroidami i gruźlicą.