Wiedza o sile życiowej zawartej w sokach, była już znana w czasach starożytnych, ale potem soki były używane głównie do leczenia chorób. Soki stały się produktem żywnościowym nie tak dawno temu: pojawiły się sokowirówki, następnie soki zaczęto produkować przemysłowo, a dzisiaj soki owocowe i warzywne, szczególnie świeżo wyciskane, uważane są za bardzo przydatne i niezastąpione.

Soki owocowe dla zdrowia

Zdrowemu odżywianiu muszą towarzyszyć soki owocowe. Aby ludzki organizm działał normalnie i wszystkie procesy w nim przebiegały poprawnie, trzeba uzyskać ponad 600 składników z żywnością, która ma wartość odżywczą i efekt terapeutyczny. Są to witaminy, minerały, mikro i makroelementy, a większość z nich można uzyskać z roślin: owoców, jagód i warzyw. Istnieją nawet substancje występujące tylko w roślinach, więc jeśli świeże owoce są rzadko obecne w diecie, pojawiają się pewne problemy zdrowotne.
W innych pokarmach, które często są spożywane, takich jak kanapki, kaszki, zupy, żywność białkowa lub węglowodanowa, po prostu nie ma takich substancji. Jednak nie każdy może jeść owoce, a to nie jest dobre. Włókno zawarte w dużych ilościach jest trudne do strawienia, może powodować wzdęcia itp. I jest wspaniałe wyjście: picie soków owocowych tak często, jak to możliwe.

Soki owocowe: zalety i właściwości

Soki z owoców zwiększają poziom energii, poprawiają metabolizm, rozpoczynają proces regeneracji i odmłodzenia. Ludzie, którzy często piją soki, mają bardziej elastyczne stawy, a ich skóra wygląda młodo, gładko i świeżo. Soki pomagają radzić sobie z hipowitaminozą, rekompensują niedostateczność pożywienia, wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają odporność organizmu na przeziębienia i inne choroby. Soki owocowe są wszystkim znane i są znacznie łatwiejsze do zdobycia: pulpa owocowa zawiera więcej soku niż pulpa warzywna.

Oczyszczenie organizmu sokami owocowymi

To soki pomagają organizmowi oczyścić się z toksyn, a jednocześnie bardzo szybko się wchłaniają i dostarczają wiele składników niezbędnych dla zdrowia. Soki owocowe zapewniają zapobieganie wielu chorobom, dlatego trzeba je spożywać przez cały czas, aby pozostać odpornym na infekcje. Jeśli dorosły wypije, co najmniej 100, a najlepiej 300 ml soku każdego dnia, wówczas jego ciało będzie utrzymywało optymalną równowagę enzymów, witamin i minerałów, a energia będzie wystarczająca do wykonania jakiejkolwiek pracy.

Soki owocowe, normalizują pracę żołądka i jelit, obniżają poziom cholesterolu we krwi, usuwają nadmiar płynu z organizmu i poprawiają apetyt. Dlatego dietetycy uważają, że soki są niezbędne w diecie każdej osoby. Ludzie są przyzwyczajeni do zaspokojenia pragnienia sokami, a to normalne, ponieważ jest w nich dużo wody i szybko się wchłaniają, ale mimo to warto pamiętać, że same soki są już pożywieniem i są dość pożywne.

Zdrowy i smaczny sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy ma pozytywny wpływ na ludzki organizm daje mu siłę, witalność i znacznie poprawia aktywność mózgu. Być może jest to spowodowane bogatym składem witamin i minerałów. Zawiera on witaminy A, B, C, rzadką witaminę K, witaminę E, a także niezbędne aminokwasy. Nazywane są niezastąpionymi, ponieważ organizm nie może ich wytwarzać, muszą przyjść z jedzeniem. Okazuje się, że pomarańcza jest niezbędnym składnikiem diety. Ale aby uzyskać niezbędną ilość witamin i mikroelementów, przydatny okazuje się sok pomarańczowy smaczny i pożywny.